(placeholder)

Denk IN de box!

maandag 6 februari 2012


De ontwikkelingen in de gezondheidszorg volgen elkaar zo snel op, dat ze bijna niet bij te houden zijn. Het is een gouden tijd voor (electronische) nieuwsbrieven. Elke dag buitelen 10 verschillende van dergelijke pamfletten mijn mailbox binnen. Van een selectie van het ANP-nieuws tot specialistisch leesvoer voor economen, juristen en bedrijfskundigen: allen bevatten zij berichten over nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg. En alles heeft te maken met een speelveld dat piepend en krakend beweegt van een aanbodgestuurde naar een (deels) vraaggestuurde markt.


Wat doe je dan als zorginstelling? Juist! Je gaat de eigen toekomst herdefiniƫren. Mission statements, visie-stukken en strategische doelstellingen worden uit de kast gehaald. Het stof wordt eraf geblazen of ze worden volledig opnieuw gedefinieerd.


De neiging bestaat al snel om in grote stappen en vooral: out of the box te denken. De vlucht voorwaarts is vaak makkelijker dan de huidige problemen binnen de eigen muren onder ogen zien. Allemaal goed en wel, maar hoe is het op dit moment in the box? Zijn de werkprocessen op orde? Werken we goed met elkaar samen? Wegen de kosten op tegen de baten? Geven we onze klanten waar voor hun verzekeringsgeld?