(placeholder)

Substitutie van zorg vraagt om 'lijnloos' denken en doen

woensdag 9 januari 2013


Onlangs lanceerde het ROS-netwerk het kennisportaal Zorg Op de Juiste Plek. Vier bevlogen zorgverleners uit mijn netwerk delen daar hun ideeën over de manier waarop zij ieder op hun manier werken aan betere zorg.


Het zijn stuk voor stuk pioniers die hun eigen wiel moesten uitvinden. Met vallen en opstaan én (soms tot hun eigen verbazing) met succes. Ik bewonder ze om visie, moed, inzet en doorzettingsvermogen.


Hun verhalen bewijzen aan de ene kant dat er nog steeds flinke schotten bestaan tussen publieke gezondheidszorg, welzijn, eerstelijn en tweedelijn. Maar ook, dat deze schotten eigenlijk vooral tussen de oren bestaan en (zelfs in de huidige context) te slechten zijn wanneer zorgverleners over de rand durven te kijken en met elkaar samenwerken. Wie de stap maakt en over de schotten heen kijkt, ziet een landschap opdoemen met veel nieuwe mogelijkheden.


Voor wie graag ook een glimp wil opvangen van dat landschap, volgen hieronder de verhalen van de vier zorgverleners die u voorgingen.

Hans van der Zeijden, longarts

Durfde in te gaan op de uitnodiging van huisartsen van Gezondheidscentrum Kanaleneiland in Utrecht om samen COPD- en astmapatiënten te bespreken. De samenwerking die hieruit ontstond leidde tot 40% minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis.

Felix van der Wissel, huisarts

Bedenker van de term ‘anderhalvelijns zorg’. Realiseerde een nieuw gezondheidscentrum in het hart van nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort met een eerstelijns OK voor kleine chirurgische ingrepen en sterilisaties van mannen. Werkt samen met diverse medisch specialistische maatschappen die op consultbasis werken in het gezondheidscentrum. Werkt efficient door toepassing van e-Health mogelijkheden.

Ludwig van der Kuijl, fysiotherapeut

Bedenker en oprichter van het Medisch Trainings Centrum en Zelfstandig Behandelcentrum Medinello. Groot voorstander van actieve behandeling en integrale samenwerking met andere disciplines. Biedt op maat kortdurende revalidatietrajecten aan. Zet actief e-Health mogelijkheden in zoals de ‘mywellnesskey’ waarbij ze cliënten op afstand online kunnen monitoren.

Winfried Felix, huisarts

Oud bestuurder van zorggroep Pantein. Deelt zijn jarenlange kennis en ervaring over samenwerking met ziekenhuizen en medisch specialisten. Relativeert met humor de hype rond ‘substitutie van zorg’ en is met niet aflatende moed en ijver bezig om medisch specialisten te bewegen om samen de zorg te verbeteren.

Voor meer achtergronden, kennis en informatie: www.zorgopdejuisteplek.nl