(placeholder)

TEDx Maastricht 2012: alle presentaties op een rij

maandag 2 april 2012


Het was (bijna) niet te missen: vandaag werd TEDx Maastricht gehouden. Niet minder dan 24 sprekers en 2 zangeressen deelden hun inspirerende ideeën over de toekomst van de zorg. Een overzicht waard.


Aanraders:

5.       Clarissa Silva: overwon haar ziekte en zichzelf. Verspreidt haar inzichten over

          patiëntempowerment.

15.     Bart Knols: gaat aantekelijk enthousiast, humoristisch en vindingrijk malariamuggen te lijf.

25.     Lucien Engelen en Jip Keijzer: overtuigend en ontroerend betoog voor patiëntparticipatie.


1. Jelle Barentsz - radioloog  YouTube

-     Met geavanceerde MRI-technologie is het mogelijk om prostaat-tumoren exact te lokaliseren. Een

      pijnlijke en minder accurate bioptie is daardoor overbodig.

-     Moderne communicatiemiddelen maken het mogelijk om artsen waar ook ter wereld te consulteren

      en ideeën te verspreiden.

-     Robot-chirurgie is een grote sprong voorwaarts t.o.v. bestraling.


2. Marco van Beers - industrieel ontwerper  YouTube

Probleem: mensen met ernstige ziekte raken sociaal geïsoleerd. Contact dat ze hebben is vaak oppervlakkig. Oplossing: een ketting die zichtbaar maakt hoe het met je gaat. De ketting groeit met één kraal na elke behandeling. De kralen worden met nanotechnologie vastgemaakt op de huid. De kralen van de ketting zijn ‘labs op een chip’ en verkleuren op basis van de testwaarden. Het nodigt uit tot ‘intieme communicatie’ met andere mensen.


3. Naveen Jain - filantropist, ondernemer en technologie pionier  YouTube

Duurzaamheid: niet “minder gebruiken”, maar “meer maken van wat we nodig hebben”. Onderwijs: niet “fixed time variable learning”, maar “variable time fixed learning”. Zorg: niet “beter maken”, maar “gezond houden”. Patiënt is de baas over zijn eigen gezondheid met zelfdiagnose en direct beschikbare informatie. Onderneem: vraag je niet af wat anderen kunnen doen, maar onderneem zelf iets.


4. Geert Vandewalle - eigenaar Blue Assist  YouTube

Hoe verstandelijk gehandicapten laten participeren in de maatschappij? Schakel burgers in. Met het Blue Assist icoon kan een verstandelijk gehandicapte aangeven dat hij of zij hulp nodig heeft. Met de Blue Assist smartphone kan een verstandelijk gehandicapte communiceren met burgers. En, indien nodig, op afstand de hulp van een zorgverlener inroepen.


5. Clarissa Silva - ex-patiënt, geeft nu workshops patiëntempowerment  YouTube

De empowerment-visie:

-     Moed is bang zijn en het toch doen.

-     Werk met je kwaliteiten en wat je energie geeft. Focus niet op de symptomen.

-     Zorgverlener en cliënt zijn elkaars bondgenoot. Regie ligt altijd bij de cliënt. Cliënt is lid van het

      zorgteam. Zorgverlener denkt mee.

-     “Move from what is wrong to what is strong.”


6. Judith Homberg - onderzoeker  YouTube

Mensen zijn in te delen in twee groepen die veel van elkaar kunnen leren:

1.     Paardebloemen (die bloeien overal);

2.     Orchideeën (creatief met oog voor detail, bloeien naar gelang de omstandigheden).

Helaas vinden mensen uit deze groepen elkaar zelden. Meer begrip voor de verschillen is nodig.


7. Roni Zeiger - voormalig Chief Health Strategist bij Google  YouTube

Een slimme patiënt kan in hele korte tijd micro-expert worden over 1 specifieke ziekte. Waarom? Omdat hun leven daarvan afhangt! Laat patiënten andere patiënten helpen.


8. Jeroen van Dillen - arts  YouTube

Niet alleen patiënten, maar ook dokters moeten empowered worden. Patiëntparticipatie heeft immers grenzen: de dokter is niet altijd beschikbaar, wil ook enige afstand houden en heeft eigen visie op medische kwaliteit. Die grenzen moet de arts leren aangeven.


9. Cathy van Beek - bestuurslid ziekenhuis  YouTube

Patiënten liggen in bed, zijn passief, voelen zich alleen. Het ziekenhuis neemt hun leven over. Het Radboud Ziekenhuis wil de wensen van patiënten vertalen in concrete afspraken en die vastleggen in een contract. Ruimte bieden aan shared decision making, uitnodigen voor patiëntbesprekingen.


10. Peter Nicks - documentairemaker  YouTube

Peter Nicks wil de patiëntbeleving vangen en verbeteren door gebruik te maken van film, sociale media en interactieve technieken. Zo geeft hij problemen een menselijk gezicht en zet hij patiënten een actieve rol. Hij maakte een documentaire over de acute afdeling van een public hospital in de VS: “The Waiting Room”.


11. Yori Swart - zangeres  YouTube

Een positieve instelling is de sleutel voor een gezonde toekomst. “There was a time we didn’t need to fit in.”


12. Paul Levy - voormalig bestuurslid ziekenhuis  YouTube

Dokters wordt geleerd dat ze geen fouten mogen maken. Dat is een onredelijke eis. Je moet fouten niet afstraffen, maar mensen uitnodigen om te leren van hun fouten. De gevolgen van een fout straffen de arts al meer dan genoeg.


13. Edje Alingo Doekoe - shamaan  YouTube

Medicijnman Edje mocht niet mee naar het ziekenhuis toen zijn vrouw geopereerd moest worden. De arts vertelde na de ingreep dat zijn vrouw zeker 6 maanden niet kon werken. Bij terugkomst genas Edje zijn vrouw zodat ze direct weer kon functioneren. Edje pleit voor samenwerking tussen traditionele en moderne, westerse geneeskunst.


14. Anke Tijtsma - directeur van een NGO  YouTube

Zorgsystemen zijn steeds meer verbonden met elkaar. Vooruitgang van de zorg in westerse landen gaat vaak ten koste van de zorg in minder ontwikkelde landen. Na Fair Trade is nu Fair Care nodig.


15. Bart Knols - arts en onderzoeker  YouTube

Out of the box-ideeën om malariamuggen te bestrijden:

1.     Malariamuggen houden van de geur van Limburgse kaas. Lok ze hiermee.

2.     Larven van malariamuggen zijn goed te bestrijden door ze op te sporen met speurhonden.

3.     Door een tablet in te nemen wordt ons bloed giftig voor de malariamug. “They don’t kill us, we kill

        them.”


16. Maria Jansen - samenwerkingsconcepten voor de zorg  YouTube

Professionals moeten uit hun comfortzone stappen, buiten de muren van hun instellingen kijken en samenwerken met professionals die niet uit de zorg komen. Veranderingen in de leefomgeving van kinderen zijn heel effectief in bestrijding van obesitas en overgewicht.


17. Michael Evans - huisarts  YouTube

Patiënten zijn slimmer, echter en nuttiger om andere patiënten te helpen dan dokters. Creëer multidisciplinaire teams en zet daar geen dokters in, maar filmmakers en designers. Laat ze met elkaar communiceren.


18. Paul Grundy - directeur bij IBM  YouTube

Dokters handelen nog steeds volgens het meesterbouwerconcept: de dokter als data-opslag unit die alle kennis onthoudt en op het juiste moment gebruikt. Dat is niet langer houdbaar. Populatiemanagement is nodig. Dat vergt coördinatie en een plan. Dokters moeten we gaan betalen voor de uitkomst, niet voor de ingreep zelf.


19. Stephen Friend - eigenaar Sage Bionetworks  YouTube

De medische wereld zit op slot. Mensen delen geen informatie. Reden is eerste auteur zijn veel geld oplevert. Dit kan doorbroken worden door patiënten eigenaar van informatie maken en te activeren en onderzoekers te honoreren voor het delen van informatie.


20. Marcel Joachimsthal - bestuurder Glaxo Smith Kline  YouTube

Acht vragen aan een patiënt zeggen net zoveel als vijftig vragen die beantwoord worden door professionals. Patiënten en dokters moeten samen doelen stellen en vaststellen wat voor de patiënt belangrijk is. Wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten worden hiervoor ontwikkeld.


21. Henk Braam - fotograaf  YouTube

Twee en en half jaar fotografeerde Henk een dakloze maakte zo een ontroerend portret van zijn leven.


22. Pedro Monteiro - arts  YouTube

Ontwikkelaar van de iPatiënt: een groot touchscreen waarbij zorgverleners/studenten kunnen oefenen op virtuele patiënten. Dit verandert de manier van lesgeven en stimuleert de onderlinge samenwerking.


23. Maarten Lens-Fitzgerald - ex-kankerpatiënt, blogger, bedenker van Layar  YouTube

Heeft ervaren dat door open te communiceren de zorg kan verbeteren. Via zijn blog kwam hij in contact met een expert op het gebied van longkanker die aantoonde dat een tweede ronde bestralingen niet nodig was. Bedacht een app voor smartphones dat etiketten van medicijnen herkent en de gebruiksaanwijzing voorleest.


24. Marion Coster - zangeres  YouTube

Geïnspireerd door TEDx Maastricht schreef en zong Marion Coster de Compassion4Care - song. Ter inspiratie voor zorgverleners en als uitnodiging voor patiënten voor actieve deelname in behandeling.


25. Janneke Wittekoek - cardioloog & Joop Braakhekke - chefkok  YouTube

Mensen luisteren niet naar waarschuwingen van artsen. Het is tijd voor een actief preventie plan (APP). Maak plaatsen om te ontmoeten en te bewegen, ren met een groep patiënten, organiseer roadshows en amusementsprogramma’s. “Staying healthy is more fun than dying young.”


26. Lucien Engelen - arts en Jip Keijzer - kankerpatiënt  YouTube

Artsen luisteren te weinig naar patiënten. Tijdens een consult wordt een patiënt gemiddeld na 14 seconden onderbroken door een arts. Lucien Engelen pleit ervoor om patiënt uit te nodigen om hun verhaal te doen en artsen om daarnaar te luisteren én te handelen. Het draait om 3 dingen: de patiënt, de wetenschap en compassie.

Jip Keijzer is 22 jaar en heeft terminale botkanker. Hij ontleent inspiratie aan Stephen Covey: “Aanvaard wat je niet kunt veranderen en verander datgene dat je niet kunt aanvaarden.” Jip participeerde in het AYA-platform (Adolescent and Young Adults) van het Radboud, waarbij artsen luisteren naar de ervaringen van patiënten. Het gat tussen arts en patiënt hoeft de arts volgens Jip niet op te vullen, maar het is goed dat artsen daar wel op inspelen. Jip pleit voor aanvulling van de reguliere geneeskunde met antropologie en spirituele geneeswijzen.