(placeholder)

Een visie zonder uitvoering blijft voor eeuwig een luchtkasteel

woensdag 12 november 2014


Walter Isaacson, schrijver van biografieën over mensen zoals Abert Einstein en Steve Jobs, reflecteert op zijn vak en komt tot de conclusie dat biografen geneigd zijn de werkelijkheid te verdraaien. Ze doen het graag voorkomen alsof belangrijke innovaties volledig voor rekening komen van 1 persoon. In werkelijkheid komt innovatie niet van de grond zonder teamwork en samenwerking. Leiders verstaan niet alleen de kunst om een visie te formuleren, maar ook om daarmee samenwerking op gang te brengen.

Door de eeuwen heen zijn mensen gefascineerd door leiders met visie. Ze worden in verhalen vaak neergezet als onverschrokken helden of genadeloze boemannen. Biografieën grossieren hierin. Je zou bijna vergeten dat deze leiders geen enkel bestaansrecht hebben zonder mensen daar omheen die bereid zijn om hem of haar in zijn visie te volgen én te helpen om die visie te transformeren van het luchtkasteel tot tastbare realiteit. In Isaacson's woorden: "Vision without execution is just hallucination."


Innovatie vergt dus veel meer van een leider dan andere mensen vertellen wat ze moeten doen. Je moet in staat en bereid zijn om mensen te ontmoeten en te raken op hun meest intieme plek: hun intrinsieke motivatie. Daarmee krijgt innovatie welhaast een spirituele lading. Mensen die jouw visie diep van binnen niet geloven, zullen je niet volgen.


De beste term die dit in 1 woord vangt is misschien wel: geloof-waardigheid. Geloofwaardigheid moet van twee kanten komen wil het werken:

1. Bezien vanuit de ontvanger: wat en wie is het waard om in te geloven?

2. Bezien vanuit de zender: ben ik geloofwaardig naar mezelf en kom ik geloofwaardig over naar anderen?


Het vergt een stevige dosis analyse, zelfkennis, mensenkennis en omgevingssensitiviteit om hier effectief mee om te kunnen gaan.


Hoe hebben onze helden dit geleerd? Vrijwel altijd met experimenteren, vallen en weer opstaan. Waarom? Omdat je deze kunst niet in je eentje onder de knie kunt krijgen. Je moet je hypotheses voortdurend toetsen aan je omgeving en verfijnen om er achter te komen wat mensen aanspreekt en in beweging brengt. Niet zelden zit het ego dan in de weg. Zelfstandig nadenken, kritiek verdragen, je kwetsbaar opstellen, volhouden, van mening veranderen, nieuwe inzichten toelaten: slechts weinigen is het gegeven. Een levenskunst.


Boek: The Innovators, Walter Isaacson, 2014