Teamrollen

Meredith Belbin

Een goed samengesteld team kan alle uitdagingen aan


Belbin is als voormalig voorzitter van de Britse Industrial Training Research Unit en oprichter en partner van Belbin Associates de grondlegger van het Teamrol Model.


Belbin deed uitgebreid onderzoek naar de vraag wat teams succesvol maakt. Hij concludeert dat er  acht 'nuttige' teamrollen zijn: de bedrijfsman, de voorzitter, de vormer, de plant, de brononderzoeker, de monitor, de groepswerker en de zorgdrager. Goede voorbeelden van deze acht types kunnen volgens Belbin samen alle uitdagingen aan, hoewel niet altijd alle rollen nodig zijn.


Om er achter te komen welke teamrol het beste bij een persoon past, ontwikkelde Belbin een vragenlijst. Als alle teamleden de vragenlijst invullen, ontstaat er zicht op de sterke en zwakke punten van een team voor zover die te maken hebben met hun samenstelling.


Mensen zijn nuttig voor een team wanneer ze over de sterke punten of kenmerken bezitten waaraan behoefte is en geen duplicaat zijn van degenen die al deel uitmaken van het team. Bij teams draait alles om evenwicht. Niet om evenwichtige persoonlijkheden, maar om individuen wiens persoonlijkheden elkaar tegenwicht bieden en aanvullen. Op die manier kunnen de zwakke punten van mensen gecompenseerd worden en hun sterkste kanten ten volle benut.

Bron: Managementteams, R. Meredith Belbin, 1998

(oorspronkelijk woordgebruik hier en daar gemoderniseerd en constructiever geformuleerd door ondergetekende)